top of page
Foto van schrijverCorne Den Breejen

Eenheid in de kerk - interview Cvandaag

Bijgewerkt op: 6 okt 2024

Corné ging met Cvandaag in gesprek over eenheid en verdeeldheid in de kerk. Daar is het volgende artikel uit gekomen. Wellicht mooi om te lezen en toe te passen in ons hart en gemeente!



“Laten we als christenen niet vergeten om zelf de Bijbel te bestuderen. Ook bij je favoriete spreker kan een theologische tunnelvisie ontstaan”, stelt Corné den Breejen. Hij is een bevlogen spreker die meer dan vijftig keer per jaar spreekt in zondagse diensten en andere christelijke bijeenkomsten. Onlangs kreeg hij het op zijn hart om zijn volgers op te roepen tot eenheid, naar aanleiding van één van de brieven van de apostel Paulus. Cvandaag ging met Corné in gesprek over het volgen van christelijke leiders, verdeeldheid en profileringsdrang.


Vorige maand nam hij in zijn auto een videoboodschap op. “In de Korinthebrief waarschuwt de apostel Paulus tegen verdeeldheid”, merkte hij in zijn video op. “In de gemeente van Korinthe volgde de één de leer van Paulus en een ander de leer van Apollos. Anderen gaven de voorkeur aan de leer van Kefas. En dan was er ook nog een groep die duidelijk maakte: ‘ik volg Christus’. Alsof het lichaam van Christus verdeeld kan zijn. Daarom roept Paulus op tot eenheid. Het kan niet zo zijn dat je één spreker, stroming of theologie volgt, alsof er geen ruimte is voor andere interpretaties.” 


:Wat heeft de waarschuwing tegen verdeeldheid in de Korinthebrief tweeduizend jaar later tot ons te zeggen?“Bewust of onbewust volgen we de uitleg van onze favoriete sprekers. Mijn boodschap is: besef dat je hierin een balans nodig hebt. Je kunt niet preken of bijbelstudies van één spreker luisteren en de rest negeren. Waarom? De Bijbel is het geïnspireerde Woord van God. En wij als sprekers zien ten dele. We hebben allemaal een blinde vlek. Geen enkel mens is gemaakt voor de positie die aan sommige sprekers wordt toegedicht. Daarom is het belangrijk dat je als christen het Woord van God persoonlijk onderzoekt. Neem niet zomaar over wat je favoriete spreker zegt, maar blijf het Woord onderzoeken.


"Geen enkel mens is gemaakt voor de positie die aan sommige sprekers wordt toegedicht."

Salomo zegt in Prediker 1:9: er is niets nieuws onder de zon. Wat gaande was in Korinthe, zie je tweeduizend jaar later ook nu in Nederland. De één zegt: ik ben van die stroming, beweging of kerk. Maar dan vraag ik: kan het lichaam van christus verdeeld zijn? Paulus maakt duidelijk dat het niet om zijn bediening als apostel draait, maar dat zijn doel is dat God wordt verhoogd. In deze polariserende tijd is het de uitdaging om als christenen het belang van de ander boven ons persoonlijke belang te stellen. Zo kan verdeeldheid worden bestreden.” 


Zelf beschik ik ook over een lijstje met mijn favoriete sprekers, de ‘Paulussen’ en ‘Apollossen’ van deze tijd. Wat is het gevaar daarvan?


“Voor de duidelijkheid: mijn boodschap is niet dat het verkeerd is om een preek op te zoeken van iemand naar wie je graag luistert”, onderstreept Corné. “Tegelijkertijd wil ik opmerken dat het een gebalanceerde visie op het Woord van God in de weg kan staan. Een spreker kan een passie ontwikkelen voor een bepaald onderwerp. Bij de één is dat de eindtijd, bij de ander Gods schepping en bij weer een ander Israël. Je kunt je eigen koninkrijk creëren als je je in één specifiek thema, aangemoedigd door de spreker, vastbijt. Dit kan ons als christenen uit elkaar drijven.Soms komt het voor dat iemand ervoor kiest om niet naar zijn of haar eigen kerk te gaan, omdat de voorkeur wordt gegeven aan een andere spreker. Een livestream van één van de favoriete sprekers is dan snel gevonden. Maar dan zie je over het hoofd dat het in de kerk niet om je eigen voorkeuren draait. Gods Geest gebruikt ook de spreker naar wie je niet graag luistert. Het is niet erg als je niet elke week met de preek uit de voeten kunt. Wees dankbaar voor anderen die wél graag naar die spreker luisteren en erdoor gevoed worden . En je kan soms verrassend genoeg juist zelf in zo’n dienst opgebouwd worden door de preek of door de liederen.”

"De Bijbel zegt: onderzoek en behoud het goede. Door het persoonlijk bestuderen van de Bijbel wordt getoetst wat de spreker heeft gezegd."


Waarom is het volgens jou belangrijk om zelf de Bijbel te lezen en niet alleen naar sprekers te luisteren? Sprekers met een theologie-opleiding kennen de Bijbel toch beter dan ik als ‘amateur’?


“Sprekers hebben de gave ontvangen om het Woord te kunnen uitleggen. Tegelijkertijd kan er ook bij sprekers een theologische tunnelvisie ontstaan. De Bijbel zegt: onderzoek en behoud het goede (1 Thessalonicenzen 5:21).  Zelf de Bijbel lezen is één van de ontdekkingen van de Reformatie geweest. Daardoor is het Woord beschikbaar gekomen in onze eigen taal. Dit is essentieel in onze persoonlijke relatie met God; het bevordert je geestelijke groei. Een spreker heeft op zondag niet de tijd om een uitgebreide Bijbelstudie te doen. Onlangs sprak ik over Jesaja 52:7. Dit vers wordt door Paulus in Romeinen 10 geciteerd. Tijdens de preek heb ik mensen aangemoedigd om Romeinen 10 thuis te bestuderen. Dan heb je de tijd om een heel hoofdstuk uit de Bijbel tot je te nemen en je in de context van een bijbelgedeelte te verdiepen. Door het persoonlijk bestuderen van de Bijbel wordt getoetst wat de spreker heeft gezegd en bovendien stelt het je in staat om Gods wil voor je eigen leven te ontdekken.”


Het komt voor dat christenen op een conferentie door een spreker enthousiast zijn gemaakt voor één van de Geestesgaven. Denk bijvoorbeeld aan de gave van profetie. Vanuit enthousiasme willen ze hun eigen kerk daarin meenemen. Begeef je je dan op glad ijs? Het kan tot verdeeldheid leiden.


“Ik vind het heel mooi dat God mensen gebruikt die wijzen op het belang van de Heilige Geest en het verstaan van Gods stem. Ze zijn tot zegen voor de rest van het lichaam van Christus. Tegelijkertijd geeft ons de verantwoordelijkheid om daar op een goede manier mee om te gaan. 


"Soms zijn we heel druk met geestelijke cadeaus uit de kerstboom. Maar dan kun je over het hoofd zien dat er ook nog een appelboom is."


Soms zijn we heel druk met geestelijke cadeaus uit de kerstboom. Maar dan kun je volgens Derek Prince over het hoofd zien dat er ook nog een appelboom is. Een goede manier om het verschil in beeld te krijgen, is een kerstboom en een appelboom naast elkaar te zetten. Daarbij heb ik het over een kerstboom waar de cadeautjes in zijn gehangen. In het geval van de kerstboom wordt een gave door een enkele handeling in de boom gehangen en er ook weer uit verwijderd. Er is geen verband tussen de boom en de gave. De gave zegt ons dus niets over de aard van de boom waar ze in is gehangen.


Anderzijds is er wel een verband tussen een appel en de boom waar ze aan hangt. De aard van de boom bepaalt de aard van de vrucht, zowel wat de soort als de kwaliteit betreft. Een appelboom kan nooit een sinaasappel voortbrengen. Een goede boom zal goede vruchten dragen; een slechte boom zal slechte vruchten dragen (zie Matth. 7:17‑20). De vrucht van de appelboom wordt niet voortgebracht door één enkele handeling, maar is het resultaat van een voortdurend groeiproces. Om de beste vrucht voort te brengen, moet de boom zorg­vuldig worden verzorgd. Dat vraagt tijd, bekwaamheid en arbeid.Als we dichtbij Jezus leven wordt ons karakter gevormd en gaan we steeds meer op Hem lijken. Dat proces is vergelijkbaar met die appelboom, want karakterverandering kost veel tijd. Dat verklaart waarom niet alle karaktereigenschappen van Jezus zichtbaar zijn in het leven van christenen. Het heeft tijd nodig.”


"Laten we elkaar meer de ruimte geven en onze eigen voorkeuren parkeren. Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn om één te zijn in Christus."


Je spreekt regelmatig tijdens diensten. Hoe kijk je als spreker naar je eigen verantwoordelijkheid? Probeer je te voorkomen dat je je als een hedendaagse ‘Paulus’ of ‘Apollos’ profileert?


“Ik geloof niet in concurrentie in het koninkrijk van God. We hebben elkaar nodig. Als ik een telefoontje krijg voor een spreekbeurt, komt het voor dat ik een andere spreker aanbeveel. In de kerk moeten we ervoor waken dat we alles door een bedrijfstechnische bril bekijken. De uitdaging is om ons hart zuiver te houden. Dat kunnen we doen door naar elkaars motief te vragen. Ik deel via Instagram in welke kerk ik als spreker voorga. Waarom ik dat doe? Omdat ik graag deel wat ik doe en ik hoop dat een Instagrampost aanleiding is voor een goed gesprek. Als het goed is, speelt zelfpromotie daarbij geen rol, want dat is geen vrucht van de Geest.”Ik erken dat het in de sprekerswereld een valkuil is om een groot publiek te bereiken. Laten we niet gefocust zijn op aantallen en in plaats daarvan vooral elkaar aanvuren om Jezus’ boodschap te verspreiden. Ik heb weinig met een vraag als: ‘waar sta je over vijf jaar?’ Dat weet alleen God. Het is niet je doel om ‘carrière’ te maken, maar Hem alle eer te geven, zoals Paulus zei. Als dit soort vragen opspelen, is het goed om weer aan die appelboom te denken. Groeit je karakter mee met het inzetten van je gaven?”


Wat zou je tenslotte aan christenen in Nederland willen meegeven?“Laten we elkaar meer de ruimte geven en onze eigen voorkeuren parkeren. Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn om één te zijn in Christus. Dat zouden we wat mij betreft echt voor ogen moeten houden.” 

61 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Bemoediging en gebed in ziekte

Vandaag een bemoediging voor een ieder die strijd met ziekte en voor mensen die er omheen staan en soms niet weten wat te zeggen of te...

God schijnt over jouw leven!

Ha, Ik wil je graag bemoedigen vanuit psalm 31:17 waar David het uitroept: '' Laat het licht van Uw gelaat over mij schijnen, toon Uw...

bottom of page